Published

Sat 21 January 2017

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

2 linka subotom: “Psihologija pasa”, “Sveta arhitektura”

<< 2 linka subotom: “Dilbertova hipnoza”, “motivacija za kretanje?” | 2 linka subotom: “Izolacija”, “Gubitak povjerenja u Rusiju” >>

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati 2 “long-form,” dugačka sadržaja za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

The Tim Ferriss Show: Susan Garrett — Master Dog (and Human) Trainer

Tim Ferris je zanimljiv čovjek: ide svijetom, upoznaje osobe i istražuje kako najbolje živjeti život - naravno za neke kriterije od “najbolje.” Od filozofije preko sporta do psihoaktivnih kemikalija do poslovnih poduhvata, njegove teme su uvijek vrlo široke, često nalazi najnevjerojatnije sugovornike i preporučuje aktivnosti koje bi malo kome inače pale napamet. Vrlo je utjecajan i povezan i često se dogodi da ono što Tim prezentira ovaj tjedan, tek za nekoliko tjedana i mjeseci postane široko poznato ili popularno. Njegove podcaste općenito preporučam svima.

Pavlovljevo kondicioniranje nam ponekad može zvučati pomalo brutalno, pogotovo u trenutku kad skužimo koliko toga funkcionira i na našim životima svaki dan. U ovoj epizodi podcasta Susan Garret priča o svojem dugogodišnjem profesionalnom iskustvu u treniranju pasa i drugih životinja, što funkcionira a što ne, kako se ponašati kraj psa da bi on najbolje razumio što se od njega traži, kako koristiti metode nagrađivanja i kažnjavanja, te kakva su njena razmišljanja u usporedbi treniranja pasa, drugih životinja, i ljudi. Kako nemam psa već jako dugo godina i pomalo sam već zaboravio kako je to, a i kad smo ih imali u obitelji u Slavonskom Brodu nismo ih trenirali na ikakav strukturirani način, ovaj podcast mi je puno pomogao u razumjevanju kako bi to trebalo izgledati.

Zašto mi se sviđa: Susan Garrett puno naglašava konzistentnost i svjesno ponašanje pri treniranju pasa - jer svako predomišljanje i nekonzistentnost će efektivno odmoći dresuri.

Što sam naučio: Kokoši su vrlo slične psima, samo imaju puno intenzivnije i direktnije ponašanje. Životinje će stvarno sve napraviti za hranu. Svaka interakcija je dvosmjerna - psi često treniraju svoje vlasnike.

Link na Tim Ferriss Show: Susan Garrett — Master Dog (and Human) Trainer.

99 percent invisible: Plat of Zion

Emisija “99% invisible” se bavi “sitnicama” u svijetu koje gotovo nitko ne primjećuje, ili brzo zaboravi, no imaju često ogroman utjecaj na neku skupinu ljudi, regiju, ili kulturu. Započela je kao emisija na stvarnom radiju u San Francisku, ni manje ni više nego u njihovom Institutu za Arhitekturu, a danas se objavljuje na Internetu i donosi vrlo, vrlo široki spektar tema. Posebno zanimljivo, urednici emisije se trude naći aktualne ljude koji su sudjelovali u događanjima koji su tema pojedinih epizoda, tako da pričaju iz prve ruke o stvarima koje su često fascinantne.

Salt Lake City je mormonski grad - osnovali su ga mormoni i izgradili po nacrtu njihovog proroka, Josepha Smitha, kojeg je dobio zajedno s drugim idejama i otkrivenjima. To je išlo tako daleko da su u ovom gradu sve ceste kroz ulice široke 40 metara - to je dovoljno za 6 automobilskih traka - kroz cijeli grad, posvuda! A to je samo jedna od neobičnosti u nacrtu tog grada o kojima se priča u emisiji.

Zašto mi se sviđa: Ovo je kao priča iz filma ili neke SF/F knjige - prorok u snu dobije nacrt grada, skupi ekipu i idu ga izgraditi, iako sam nacrt nema nužno praktičnog smisla. Cool.

Što sam naučio: Mormoni vjeruju da Bog još uvijek radi čuda.

Link na Plat of Zion.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Go Top
<< 2 linka subotom: “Dilbertova hipnoza”, “motivacija za kretanje?” | 2 linka subotom: “Izolacija”, “Gubitak povjerenja u Rusiju” >>
comments powered by Disqus