Published

Sun 04 November 2018

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

2 linka subotom: Zašto Chuck Palahniuk piše? Rakarova mailing lista s tjednim linkovima.

<< 120 km pješke | Lista “fuck me up” filmova i knjiga >>

Joe Rogan razgovara s Chuckom Palahniukom

Joe Rogan je jedan od najpoznatijih svjetskih intervjuera, i vjerojatno najveći i najpoznatiji video-podcaster na YouTubeu, s gotovo 4 milijuna pretplatnika. Količina ljudi s kojima je on pričao, tema o kojima su pričali, je jednostavno impresivna u svakom pogledu. Kako sam u međuvremenu počeo su-voditi podcast Surove Strasti s frendom, još i više kužom koliko je dobro imati to iskustvo različitih mišljenja, različitih ideja na redovnoj osnovi. Iznimno, u jednom trenutku u ovoj epizodi, Joe priča o tome kako je jebeno odlično imati podcast - i u pravu je.

Epizoda koju linkam ovdje je njegov nedavni razgovor s Chuckom Palahniukom, koji je jedan od najpoznatijih - i jedan od najšokantnijih - živućih pisaca danas. Mnogi ga znaju kao autora Fight Cluba, ali to je samo početak. Njegove knjige su redovno zabranjivane u zatvorima, ali i u školama i povremeno širim društvima, na temelju, u osnovi, toga što su previše realistične. U ovom intervjuu Chuck se doima kao povučeni geek, koji promatra svijet i pokušava ga opisati i pronaći smisao u njemu, i kojem je glavna želja u životu pisati knjige. Iznimno je bistar i oštar mislilac, a teme i anegdote o kojima priča u razgovoru su nevjerojatno inspirativne i stvarnije od života. Pogledajte i poslušajte ovaj intervju da čujete kako misli čovjek kojem je rečenica “I want to have your abortion” jedna od pitomijih koje je napisao, i čije ideje su danas posvuda u modernoj zapadnoj kulturi.

Chuck Palahniuk

Ako vam je bezveze gledati intervju 2 osobe i radije bi slušali audio, možete koristiti 4K YouTube to MP3 program za download audio zapisa iz YouTubea.

Zašto mi se sviđa: Chuck Palahniuk se doima kao jedna od najiskrenijih osoba na svijetu. Joe Rogan uživa u tome.

Što sam naučio: Dobra priča je ona nakon koje slušatelji / čitatelji žele ispričati svoju priču.

Link na Joe Rogan Experience #1158 - Chuck Palahniuk.

Newsletter Marka Rakara

Marko Rakar je jedan od najpoznatijih domaćih… pa… teško je reći što u jednoj riječi. Kritičara politike. Kritičara korištenja IT-a u državi. Stručnjaka za informatičku sigurnost. Data minera. Sve to i još više? Njegovi projekti kao što su Vjetrenjača već godinama iznose prljavi veš naše hobotničarske države. Usput, i on je bio na našem podcastu.

Jedna od stvari koje Marko radi je da održava tjedni newsletter u kojem, na malo drugačiji način nego ja (i puno je ranije počeo) donosi zanimljive linkove na koje je naišao tijekom više-manje normalnog online života. Tu ima različitih sadržaja, obično su grupirani u nekoliko sekcija, te su odličan način za nabrzinu popratiti što se događa u svijetu i na Internetu ovih dana.

Blog Marka Rakara

Zašto mi se sviđa: Na jednom mjestu Mrak donosi većinu zanimljivih stvari koje su se događale na Internetu u proteklom tjednu.

Što sam naučio: Australija uspjela 26 godina održati manje-više konstantne stope razvoje i izbjeći sve svjetske recesije.

Link na blog i newsletter Marka Rakara

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Go Top
<< 120 km pješke | Lista “fuck me up” filmova i knjiga >>
comments powered by Disqus