Published

Sat 23 September 2017

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

2 linka subotom: Knjige kao ogledalo promjena kulture, dosta je škola za tvornice

<< 2 linka subotom: Banksy je uhapšen, a Vladimir Putin je volio svirati gitaru | We are all made of stars… >>

Knjige su odraz društva u kojem su napisane - jeste li razmišljali što se iz najpopularnijih knjiga može zaključiti o vremenu u kojem su napisane? I kako bi promijenili školstvo da ne stvara birokrate i manualne radnike?

Jack Ma: We need to stop training our kids for manufacturing jobs

Jack Ma je osnivač Alibabe, najveće kineske online tvrtke za globalnu trgovinu - ako nešto trebate kupiti izravno iz Kine, vrlo vjerojatno idete na Alibabu (ili na Aliexpress ako se radi o manjim količinama, tipa manje od jednog kontejnera). Alibaba je nešto poput ogromnog kineskog eBaya: posrednik između gomile proizvođača unutar Kine i ostatka svijeta. Naravno, promet koji se tu obrne je ogroman.

Sam Jack Ma je poprilično stereotipan poduzetnik sličniji zapadnim poduzetnicima nego kineskim - što je s obzirom kako Kina danas posluje sasvim očekivano. Na YouTubeu postoji nekoliko snimaka njegovih interviewa, a po raznim blogovima i puno članaka o tome kako je uspio iz nule, a njegova poruka je poznata svima koji su čitali ili gledali motivacijske govore iz Silicijske Doline: radite naporno, stavite posao iznad svega, i uspjeti ćete. Postao je dovoljno utjecajan da se ono što kaže sluša i shvaća ozbiljno, a u ovom videu kaže kako više ni Kina ne može živjeti od ručnog rada nego treba djecu učiti drugim stvarima osim da budu tvornički radnici.

Značaj ovoga je tim veći ako ste svjesni da su današnje osnovne i srednje škole, oblikovane krajem 19. stoljeća, zapravo preslike tvornica: djeca dolaze i odlaze u točno određeno vrijeme, zvoni zvono koje je u tvornicama označavalo početak i kraj radnog vremena i pauze, cijene se vještine koje su bile potrebne rastućem industrijskom i državnom sektoru: čitanje, pisanje i osnovno računanje - neki bi rekli savršen stroj za proizvodnju birokrata i manualnih radnika.

Ali čime to zamijeniti?

Zašto mi se sviđa: Jack Ma je pametan čovjek.

Što sam naučio: “Talking about manufacturing, we should not be talking Made in China, Made in America,” Ma said. “It’s going to be ‘Made in Internet.’”

Link na Jack Ma: We need to stop training our kids for manufacturing jobs.

Što dalje?

Vrlo je jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove sadržaja!

Go Top
<< 2 linka subotom: Banksy je uhapšen, a Vladimir Putin je volio svirati gitaru | We are all made of stars… >>
comments powered by Disqus