Published

Sat 16 September 2017

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

2 linka subotom: Banksy je uhapšen, a Vladimir Putin je volio svirati gitaru

<< 2 linka subotom: Kako vide samovozeći auti i koga će odlučiti ubiti? | 2 linka subotom: Knjige kao ogledalo promjena kulture, dosta je škola za tvornice >>

Jeste li znali da je najznačajniji ulični umjetnik “Banksy” uhapšen? I koliko bi vas iznenadilo da saznate da Vladimir Putin lijepo pjeva?

Graffiti Artist Banksy Arrested At Art Exhibit In Palestine; Identity Revealed

Svemu dođe kraj pa tako i lijepim stvarima. Banksy, ilustrator ulica koji je zadnjih 20-tak godina skretao pažnju na probleme i nepravde u svijetu, je konačno raskrinkan, i to na vjerojatno najgori mogući način: uhapšen u policijskoj akciji u opresivnoj bliskoistočnoj državi Palestini, koja je izvedena uz pomoć i potporu njegove domicilne Londonske policije. Čime je ovaj moderni umjetnik zaslužio javno hapšenje, pretres stana i studija, i neproporcinalno jaku osudu s obzirom na to čime se bavio - znaju samo oni koji su ovako agresivnu akciju pokrenuli. Čak se i Trump oglasio preko Twittera, naravno u svom stilu.

Preporučam da pročitate ovaj članak prije nego krenete dalje.

Banksy's art

Članak čiji link je dolje je objavljen na webu koji je svojim dizajnom i pristupačnosti sasvim pristojan i dobar primjer lokalnog novinskog weba iz nekog manjeg mjesta. Sadrži po malo informacija o svemu: lifestyle, znanost i tehnologija, sport, biznis, malo politike i religije. Na njemu možete saznati o različitim temama, od toga kako birati naočale, do crne kronike u kojem su se pijanci potukli oko toga koji okus soka je bolji, pri čemu je jedan poginuo.

Zašto mi se sviđa: Informativan članak o temi koja me zanima

Što sam naučio: Trump stvarno ne voli Banksya.

Link na Graffiti Artist Banksy Arrested At Art Exhibit In Palestine; Identity Revealed.

Back in 1982 I was dealing acid at Jim Morrison’s grave and that’s when I first met Vladimir Putin

Pomalo je teško i pomisliti kako je osoba kakva je Vladimir Putin danas bio u mlađim danima? Kako je razmišljao? Što je volio raditi? Što je vidio u svijetu i što je naučio da se doveo na položaj i situaciju u kojoj je danas. U Rusiji je Putin vrlo omiljen političar - kako i ne bi kad je za njegove vladavine Rusija ponovno postala velesila i igrač na svjetskoj sceni. Putin drži Rusiju u željeznoj šaci, što je vjerojatno i jedini način za održavanje stabilnosti u tako velikoj i raznolikoj državi. Ali kad je bio mlađi, bio je sasvim normalan čovjek.

Ovaj članak priča o drugačijem Putinu, mlađem, za njegove prve misije u KGB-u. Zadatak mu je bio pratiti disidenta koji je prebjegao u Švedsku, što je činio vrlo neprimjetno: pojavio se s gitarom i svirao u lokalima gdje se takva ekipa okupljala. Naravno, svirao je popularnu (i u njegovoj zemlji zabranjenu) glazbu 70-ih: Doorse, Leonarda Cohena, Simona i Garfunkela, i slušao Grateful Dead, Jefferson Airship, Beatlese i drugu glazbu koja je njegovim zemljacima bila strana i nedostupna.

Članak priča o Putinovim zlatnim godinama iz perspektive čovjeka koji ga je slučajno upoznao u to doba i s kojim se sprijateljio, i otkriva nježnijeg Putina, daleko od strogog i jakog državnika koji je danas. Tadašnji putin je volio sve što vole mladi, isprobavao je alkohol, droge i žene. Autor si vjerujem neopravdano nameće osjećaj krivnje što je Putina upoznao s LSD-om jer misli da ga je to promijenilo u osobu koju danas vidimo po vijestima, no vjerojatno nije - ako ništa drugo, takvo iskustvo mu je najvjerojatnije pomoglo.

Zašto mi se sviđa: Drugačija strana Putina, ljudska, emotivna, slika mladog čovjeka koji traži sebe.

Što sam naučio: Putin jako dobro pjeva pjesme Leonarda Cohena

Link na Back in 1982 I was dealing acid at Jim Morrison’s grave and that’s when I first met Vladimir Putin.

Što dalje?

Ova dva članka su iznimno dobro napisana, užitak ih je čitati, ali - potpuno su fake news. Prvi namjerno, i web na kojem je objavljen je malo suptilinije satiričan (kao bolji News Bar, ili originalniji The Onion), a drugi je zapravo kratka priča, fikcija jednog bloggera. Jeste li pomislili da su istiniti? Koja je onda granica između satire, fake newsa i “ispravnih” vijesti? Da li je ipak možda sve na kraju relativno i samo ovisi o stavovima promatrača? Možda sada nećemo odgovoriti na ova pitanja, ali važno je da ih postavljamo.

Što su zapravo “fake news” i tko je arbiter istine? Teško je fejkati znanstveni podatak tipa koje je mase flaša piva, ali - što da je ovakav članak naručio sam Putin? Da li bi onda umjesto benigne priče imali međunarodni incident s propagandom? Sjećam se da sam za vrijeme izbora u Rusiji negdje naišao na infografiku u kojoj su bila navedena Putinova postignuća, među ostalim i da je prosječna plaća u Rusiji naglo narasla od kad je on na vlasti - no danas tražim po Googleu i to izgleda nije istina: rast plaća je bio mali ili negativan, a isto i BDP-a. Tako da je to jedan komad fake newsa kojeg je relativno lako provjeriti. A ostalo? Je li možda ipak istina da je Putin pušio travu u Švedskoj i pjevao Morrisonove pjesme?

Da je vijest o Banksyevom uhićenju objavljena pred aukciju njegovih radova, da li bi i dalje bilo smiješno? Kome, da li onom tko najviše na aukciji zaradi?

Vrlo je jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove sadržaja!

Go Top
<< 2 linka subotom: Kako vide samovozeći auti i koga će odlučiti ubiti? | 2 linka subotom: Knjige kao ogledalo promjena kulture, dosta je škola za tvornice >>
comments powered by Disqus