Published

Sat 11 February 2017

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

2 linka subotom: “Jocko i Marinac”, “Otkrivanje svijeta u vrijeme Tudora”

<< 2 linka subotom: “Autistični genijalni pijanist”, “Kako postati dobar u bilo čemu” | 2 linka subotom: “Čemu služi novac”, “Smisao života” >>

Je li vam već dosta meme-ova, Twitter postova, Facebook sličica i drugih instant-kratnih sadržaja o kojima ne morate razmišljati? I meni, zato sam odlučio vikendom postati linkove na dva “long-form” sadržaja koje sam našao prošli tjedan, za koje treba sjesti (ili leći), opustiti se i razmišljati o ne-trivijalnim stvarima. Ovaj blog post je jedan iz te serije.

Jocko’s podcast: Valuable & applicable lessons from battle that apply directly to your life, w/ Brian Stann

Volim povremeno slušati Jockove podcaste baš zato što je on jako različit od mene. Jocko je čovjek koji se ponosno naziva vojničinom. bivši SEAL-ovac, čovjek koji je formativne godine proveo u vojsci, za vojsku, ubijajući i pod stalnom prijetnjom da bude ubijen. Njegova izjava je da većina žena ima nagon za rađanjem, a većina muškaraca nagon za ratovanjem. On zna što je, ratnik i ubojica i ponosi se time. Fascinantno mi je što se dobije od čovjeka koji sredinu 20-ih godina života provede ne samo u ratovanju, nego u najgorim akcijama ratovanja, i to još kao oficir, narednik koji se brine da njegova ekipa i on iz svega što se događa oko njih izvuku živu glavu.

Svaki Jockov podcast je povezan s ratovanjem. I svaki je različit. U ovoj epizodi priča s Brianom Stannom koji je bio Marinac u isto vrijeme kad je Jocko bio SEAL, obojica u Iraku prije 10 godina. Iako su obojica tough mother fuckers, a Brian i MMA borac u UFC-u, nikad, u cijelom podcastu (i drugim podcastima) se ne gubi dojam hijerarhije: Marinci su hard core, no SEAL-ovci ih jedu za doručak. To je gotovo nevjerojatno: i njihove slike na Googleu to odražavaju: Brian je jebeno isklesana, fotogenična vojničina sa čeličnom bradom, ali Jocko je alpha.

Podcast počinje tako da Jocko čita iz Brianove knjige o “lekcijama iz ratovanja” u kojem ovaj priča o događaju kad je oklopni transporter njegovih suboraca naišao na improviziranu minu i zapalio se, a Marinci nisu mogli izaći iz njega i Brian je slušao kako oni vrište dok gore, dok nisu svi umrli. Tijekom epizode, umre valjda 20-tak ljudi, njihovih suboraca i osobnih prijatelja.

Kao što ime epizode kaže, službeno je tema kako prenijeti lekcije iz vojske i ratovanja u “normalni život,” no obojica sugovornika su previše, gotovo PTSP-ovski pod dojmom svojih borbi, da bi dopustili da ih to omete od prisjećanja. I zbog toga, zbog tako različitog životnog iskustva, Jockovi podcasti su neizmjerno vrijedni za slušanje.

Zašto mi se sviđa: Jocko se ne pita o smislu života. Kao ni Conan.

Što sam naučio: Appearance breeds pride and reinforces discipline and esprit de corps.

Link na Valuable and applicable lessons from battle.

History Extra: Tudor adventurers

History Extra je podcast vezan uz BBC History Magazine, gdje su epizode najčešće razgovori o različitim temama iz povijesti.

Epizode History Extra najčešće imaju 2 teme, a u ovom slučaju meni se daleko više svidjela druga tema: o nesretnoj ekspediciji u potrazi za novim putem za Kinu, vrlo nalik onoj u kojem su Kolumbo i njegove kolege tražili put za Indiju, no ovaj put u blizini Sjevernog Pola, koju su u 16. stoljeću organizirali Englezi. Ekspedicija nije uspjela, nije niti mogla uspjeti jer je taj put i danas zaleđen (iako se otapa), no slučajno su našli - Rusiju, uspostavili novi oblik firme - dioničko društvo, i presedane po kojem će u budućnosti Britanija organizirati prekooceansku trgovinu. Prva tema je o Kugi koja je u Srednjem vijeku pobila više od pola stanovništva Europe, i nešto mi je manje zanimljiva.

Danas kad imamo GPS-ove posvuda, čak i u mobitelima, je nezamisliva situacija u kojoj brodovi koji se otisnu na putovanja niti znaju gdje idu, niti imaju ikakav način međusobne komunikacije niti komunikacije s matičnom lukom niti državom. Iako su Rusija i Engleska relativno blizu (bliže nego Kina i Engleska), trebala je takva unikatna ekspedicija koja je išla obilazno sa sjeverne strane, okolo Švedske, da te države uspostave trgovinske odnose.

Zašto mi se sviđa: Doba okrivanja Novog Svijeta je istovremeno i uzbudljivo i zastrašujuće, jer toliko toga geografski nije bilo poznato, a ljudi su istraživali i putovali gotovo bez ikakvog preciznog znanja gdje su i kamo idu.

Što sam naučio: Prvo dioničko društvo, Muscovy company, je osnovano u Engleskoj, i to gotovo slučajno, kao neočekivana posljedica neuspješne ekspedicije.

Link na The Black Death and Tudor adventurers.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu! Znate li za slične long-form podcaste ili blogove koji bi mi mogli biti zanimljivi? Pošaljite mi ih!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Go Top
<< 2 linka subotom: “Autistični genijalni pijanist”, “Kako postati dobar u bilo čemu” | 2 linka subotom: “Čemu služi novac”, “Smisao života” >>
comments powered by Disqus