Published

Sat 22 October 2016

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

2 linka subotom - intro - “Sposobnost” i “Ekstremni poduzetnik”

<< Best pride ever! | 2 linka subotom - “Kako je započeo WW1”, “psihologija i život” >>

U zadnje vrijeme dok šetam slušam podcastove, i često naiđem na sadržaje koje stvarno želim podijeliti s prijateljima, poznanicima i dobronamjernim prolaznicima, pa evo, počeo sam to raditi :) Nakon dulje pauze, želim pisati više po blogu i ovo je jedan način da to postignem. Počeo sam s podcastima, no zapravo je svejedno, šerati ću što god naiđem, s jednim uvjetom: to mora biti “long form” sadržaj, nešto čemu treba više od nekoliko minuta pažnje i čak ponekad i razmišljanje, kontemplacija i raspravljanje s ljudima koji imaju bilo slična bilo drugačija razmišljanja. Ovi blog postovi, a specifično linkovi u njima, se konzumiraju polako, jer vjerovali ili ne, to zaslužujete.

Namjera mi je objaviti po 2 linka na sadržaj, s vlastitim komentarima, svake subote, do daljnjega, a od vas očekujem - aktivno sudjelovanje i raspravu!

Pa krenimo…

Jocko podcast: Wooden Leg: A Warrior who fought Custer

Jocko je vojnik stare škole, za sebe voli reći da je ratnik. Bio je vojnik (sad je u mirovini), želi biti vojnik, i za njega vojska jednostavno ima smisla. Američki je patriot no nakon slušanja nekoliko njegovih podcasta, mislim da bi se on dobro osjećao u bilo kojoj državi i praktički bilo kojim okolnostima, dok god je u vojsci. Taj način razmišljanja mi je čudan, no čim sam primjetio da mi je čudan, to me upravo motiviralo da ga nastavim slušati i da ga razumijem. Nemam puno doticaja s vojnicima, pogotovo onima kojima je vojna služba i život, uz možda karijeru koju su si izgradili u njoj. Zapravo, nemam puno doticaja niti s patriotima, što sad mislim da je pogreška s moje strane, no malo pomalo, jedna stvar koja je uvijek istinita je da se uvijek mogu upoznati novi ljudi.

U ovom podcastu Jocko priča o, i citira, knjigu koju je nedavno pročitao: Wooden Leg: A Warrior who fought Custer, autobiografiju Indijanca po imenu Drvena Noga, koji je doživio ratničku punoljetnost u bitci za Little Bighorn 1876. godine. To je bila jedna od zadnjih bitki u kojima su novi Amerikanci bili poraženi, no ubrzo nakon bitke, pleme Cheyenna su se s mnogim drugima predali američkoj vojsci, nakon čega su i dalje nastavili stradavati - no barem dio njih nije poubijan. Indijanci su općenito doživjeli veliku tragediju i nepravdu, no podcast, a vjerojatno niti knjiga, ne idu u smjeru patetike i izazivanja sućuti, nego predstavljaju način života i kulturu koji su nam danas strani. Ljudi su takav način života razvili izravno zbog okolnosti i pritisaka okruženja u kojima su živjeli, i uvjeren sam da je vrlo slično bilo u svim ljudskim zajednicama prije nego što smo razvili poljoprivredu i sjedilački način života. Svatko je morao dobro rukovati s lukom, strijelom i nožem jer se morao prehraniti. Nije bilo niti ideje da može postojati netko kome krv smeta, ili čak kome smeta nasilje - takva osoba bi vrlo brzo izumrla. Također i vegetarijanci. Knjiga opisuje, a Jocko citira, lov na vukove iz potrebe. Skalpiranje neprijatelja radi trofeja, a trofeji su za zastraživanje. Čast među ratnicima ne zato što su romantični i pjesnički raspoloženi nego zato što se trebaju jedan na drugog osloniti u vlastitoj borbi za život. Kohezija u plemenu ne zbog ideologije ili zato što se svi svima sviđaju, nego zato što preživljavanje ne samo njih nego i svih ostalih u plemenu ovisi o tome da sudjeluju u grupnim aktivnostima. Ovdje su fascinantne priče iz života koji je bio doslovno, izravno, bio povezan sa zemljom na kojoj živi.

Zašto mi se sviđa: Na kraju, Jocko i njegov gost pričaju u osnovi o temi “What is best in life?” I odgovor je: “Capability.”

Što sam naučio: Nije bilo “jedne velike bitke” u kojoj su Indijanci poraženi, jednom zauvijek, nego se malo po malo erodiralo njihovo društvo. One velike perjanice koje se vide u filmovima su (barem u plemenu Cheyenna) si ratnici sami dodjeljivali, kad misle da su dovoljno dobri da ih nose. Prejanice su značile i da nositelj ne želi milost u bitci. Svi su u bitku išli u najboljim odijelima i s najljepšim ukrasima.

Link na Jockov podcast je ovdje.

James Altucher: Doug Casey - 5 Lessons from The Most Interesting Human in the Matrix

Altucher je pisac, novinar, poduzetnik, i općenito celebrity od slične vrste kao i Tim Ferris. Znači radi i isprobava što god mu padne napamet u životu s ciljem da bar mali dio toga bude uspješan - i to mu dobro ide.

U ovom podcastu mu je gost Doug Casey, koji, prema onom što je ispričao, je vrlo izgledan kandidat za nagradu The Most Interesting Man in the World. Desetak puta u životu se obogatio i izgubio sve, tražio zlato, bio ratni profiter, pokušao kupiti cijelu jednu državu (sa zanimljivim ciljem, kojeg ćete ipak morati poslušati sami), pisac je i vatren zagovaratelj individualizma, te beskompromisni libertarijanac. Ako pamtite reklame za Dos Equis, ovaj lik je to zaista i radio. Ne zbog novca, iako je usput došao do njega (u velikim no ne i astronomskim količinama), nego izgleda zbog samog uživanja u životu kao takvom.

Zašto mi se sviđa: “Acting as a plant, I don’t think is a very good survival strategy for a human!”

Što sam naučio: Ako stvarno želiš kupiti cijelu državu, ne samo da je moguće nego je i tržište dosta veliko.

Link na Altucherov podcast je ovdje.

Što dalje?

Vrlo jednostavno - ajmo pričati o onom što smo čuli. Može na Internetu, ovdje dolje, a još bolje na pivu!

P.S. Ako niste dovoljno domaći s engleskim jezikom, ostavite komentar pa ću detaljnije prepričati dijelove podcasta!

Go Top
<< Best pride ever! | 2 linka subotom - “Kako je započeo WW1”, “psihologija i život” >>
comments powered by Disqus