Published

Mon 19 May 2014

Archive

Every post ever

2linkasubotom (59) 99percentinvisible (9) ai (5) aktivizam (7) artofcharm (4) bitcoin (6) društvo (14) ekonomija (8) facebook (3) Fidel Castro (4) filozofija (8) FINA (5) freakonomics (3) grad (3) hack (3) internet (4) IT (8) jamesaltucher (4) jordanpeterson (8) Kina (4) kreativnost (3) Kuba (12) lifestyle (36) neznanje (3) nlp (6) novac (13) politika (9) psihologija (44) rant (4) socijalizam (9) tehnologija (10) timferris (9) turizam (3) uprava (4) vrijednosti (4) znanost (4)
Links
Kontakt
LinkedIn
Ideja na kvadrat
Blog
←Home

Poplave Online

<< Što je korupcija? | Što je globalno zatopljenje? >>

Nekako se pokazalo točnim da nevolja traži društvo i dobar, primjetan dio ex-YU je završio pod vodom. Nema dobre strane.

Mislim da je ovo prvi put da se katastrofa ove veličine (po postotku površine država koje je zahvatila i smrtnosti) dogodila u “razvijenom” dijelu svijeta (odnosno ne “tamo negdje” u Indiji, Kini ili Africi) i ovdje ipak postoji poveliki broj korisnika Interneta, znatna infrastruktura i tradicija moderne globalne komunikacije. Ovdje bih ukratko spomenuo najzanimljivije stvari koje su se dogodile i još uvijek se događaju on-line a vezane su uz poplave. Popis je sigurno nekompletan i dodavati ću podatke u ovaj post kako ih saznajem.

Kud će nevolja nego na nevolju

Tweetanje i Facebookovanje

Puno brže i bolje nego što to rade novinske agencije su se vrijesti širile “društvenim mrežama” i nisu ih plasirali novinari i mediji nego ljudi koji su na licu mjesta, često ne iz znatiželje i želje za komuniciranjem nego iz muke, jer su gledali što se događa njihovom životu.

Osim čistih informacija ovako su se proširili i pozivi za pomoć, prvo individualno ali jako brzo i organizirano. Na Facebooku su nastale velike grupe:

Na Twitteru se koriste tagovi za grupiranje razgovora i informacija o pojedinim temama te su najkorišteniji:

Zajednički problem je doveo do bliske suradnje svih nacionalnosti - šteta što je trebala katastrofa da ih približi.

Solidarnost prelazi granice

Osim gotovih on-line društvenih mreža koje se mogu koristiti za svašta pa tako i za pozive u pomoć i koordinaciju, nastale su i neke specijalizirane usluge. Loša strana danas popularnih društvenih mreža je što se informacije brzo “zaboravljaju” - potonu među novim informacijama i strašno je teško kasnije nešto naći. Zbog ovog je bitnije imati nešto sistematizirano, što će ostati na Internetu i neće biti zagušeno hrpom novih informacija.

Takva usluga je poplave.eu koja na jednom mjestu donosi barem dio informacija potrebnih za koordinaciju u BiH, ali možda značajnije, i informacije o tome što napraviti poslije poplava. Ova usluga ima i svoju mobilnu aplikaciju za Android kojom do ovih informacija možete doći u stvarnom vremenu.

Slična mobilna aplikacija ali ipak općenitijeg, edukacijskog a ne obavijesnog karaktera je Poplava koja donosi upute i servisne informacije za Srbiju.

U Hrvatskoj je aktivan poplave.hr koji donosi servisne informacije te omogućava prijavljivanje usluga i smještaja za one pogođene poplavom. Nedaća je zaista ujedinila i Hrvatsku te je odaziv građana vrlo velik - vjerojatno dobrim dijelom i zato što su državne službe odgovorile mlako ili nedovoljno.

Kratak popis webova koji se bave ovom temom su:

Preko Facebooka se čuju informacije da je stanje sa zalihama dobro

Slobodni komunikacijski kanali koje održavaju društvene mreže su također prenijele i katastrofalno nezadovoljstvo građana u sve tri države načinom na kojim su državni organi sudjelovali u rješavanju problema. Ne radi se samo o trenutnim postupcima koji su po svemu sudeći bili nedovoljni nego općenito o nedostatku pripreme unatoč tome što je nje moralo biti i nazivno građani plaćaju posebne poreze za nju.

Hrvatska
Hrvatska

Ako takva vrsta informacija zaživi, ako takvi postovi počnu dopirati do mase, možda ima šanse da se i nešto promijeni.

Go Top
<< Što je korupcija? | Što je globalno zatopljenje? >>
comments powered by Disqus